7 Ağustos 2011 Pazar

Harry Potter: Ölüm Yadigârları 2. Bölüm


Harry Potter bir çocuk/gençlik dizisi olarak başladı.  “Çocuklarımızı paganlaştırıyorsunuz!” eleştirileri arasında, gitgide büyüyen bir hayran kitlesine kavuşurken kitaplarındaki havanın sinemasal ekonomiyle kırpıldığı, buna karşılık  epey çarpıcı bir hale getirildiği  bir kült film halini aldı.

Yedinci kitabın iki bölüm halinde çevrilmesi bile sadık okurlarının gözünden kaçmayacak kısaltmalarla dolu olmasını engelleyememiş maalesef, gene de iskeleti bozmadan yürüyen hikâye ile film, okurları  tatmin edebiliyor.

Bu bölümdeki Hogwarts tasarımı nefis! Yapım tasarımı denen şeyin gücü bu bölümde fazlasıyla anlaşılıyor. Öbür yandan bu filmin eksikliği  Lord Voldemort’un egemenliğindeki karanlık ortamın çoraklığında hapsolması. Buna karşılık Hogwarts’ı adamakıllı tersyüz edebilmesi  muazzam bir başarı.

Oyunculuklar için söylenecek bir şey yok. Sanırım artık temel kadro birbiriyle kardeş gibi olmuştur. Ralph Fiennes’in Kord Voldemort yorumu, cehenneme yakın  Joker yorumu gibi yakıcı ve sürükleyici. Hani neredeyse insanın, filmi, sırf onun için seyredesi geliyor.

Görsel  ve işitsel efektler doyurucu. Hogwarts   muharebesi, “Yüzüklerin Efendisi” tadında.

Müzik  için ne söylenebilir ki? Müziği bir tema olarak sinema tarihine geçmiş bir seride,  siz farkında olmadan sizi oradan oraya sürükleyen usta işi bir çalışma…

Ama bütün bu söylediklerimiz aslında kitabın okurlarına yönelik. Harry Potter’ı okumamış seyirciler için film sadece bir görsel efektler yığını ve basitleştirilmiş  sinemasal kurgudan ibaret kalabilir.

Efsane şanına lâyık bir  film ile bitiyor.  Kanaatimce üç boyutlu seyredilebilirse enfes olur. Ama gene sanırım ki en güzel etkiyi i max’te yakalarsınız.

Meraklıları için sinemada henüz gösterimdeyken en az iki defa seyredilmesini hararetle öneririm. Meraklısına künyeyi de verelim:
·         Yapım:
2010 2011 ~ ABD İngiltere
·         Tür:
·         Yönetmen:
·         Oyuncular:
·         Senaryo:
·         Senaryo (Kitap):
·         Yapımcı:
·         Görüntü Yönetmeni:
·         Müzik:
·         Dağıtım:
·         Filmin Websitesi:
·         Süre:
2 saat 10 dk
·         Gösterim Tarihi:
13 Temmuz 2011 (Türkiye) 
diğer ülkeler...







Hiç yorum yok: