10 Temmuz 2009 Cuma

Gerçek Hak İhlali Doğu Türkistan'da Liberaller Nerede?


İşçi Partisi güruhunu anlıyorum. Onlar ezelden komünist Çin’in sözcüleriydi. CHP güruhunu da anlıyorum, onlar zaten “Türk” adından nefret eden, enternasyonalizmi temsil ediyorlardı. Bakmayalım şimdi ellerine bayrak falan aldıklarına, özleri değişmemiştir. ÖDP deseniz, zaten onun ufku Şili’den, Venezuella’dan gayrısına kapalıdır. SHP diye bir parti var, ne iş yapar bilemiyorum. Bir de Engin ARDIÇ’ın pek bel bağladığı, yeni bir sol parti kurulmuş idi, sözüm ona özgürlükçü, demokrat falan olacakmış da darbeleri falan kabul etmeyecekmiş?( “Silâhlı propaganda ahlâksızlığı konusunda hiçbir yorum yok ama, dikkatinizi çekerim. Mesele, sınıf savaşı olunca silâh mübah…)


Sanırım Türkiye solunun belli başlı temsilcilerini saydık? Bunların ortak özelliği nedir? “millet” kavramını reddetmeleri, milliyet kavramını faşizmle, ırkçılıkla suçlamaları, karalamaya çalışmaları, etnik olan ne varsa, şiddet dahil her yönden desteklemeleri. Netekim bugün başımıza belâ olan etnik şiddetin ideolojik babası Türkiye soludur.


Bunları niye yazdık? Bunları yazmamızın sebebi, açık ve mel’un bir işgali yaşayan Uygur Türk’lerinin dertlerine karşı sol ilgisizliğin tabiliğini göstermek için…
Peki bilhassa son iki yıldır, devletçilik karşıtı olmak adına durmadan Türk devletini, kendi coğrafyasında işgalci, ırkçı, zalim diye göstermeye uğraşan liberallerin bu konudaki tutumları ne?


Elbette liberal tutum, ezilen kim var ise onun arakasında durmayı gerektirir. Üstelik bu tutum, Marksistlerinki gibi oprotünist, iki yüzlü faydacı bir mülahaza ile değil, temel haklara duyulan samimi bir saygıya dayanır, dayanmalı.


Ama maalesef, Türkiye liberalleri için “herkes için ve her zaman” geçerli olan ilkeler bir anlam taşımıyor gibi görünüyor. Onlar yalnızca Türk karşıtı bir enternasyonalizmi, hümanizm diye bize dayatıp etnik ırkçılığın “temel haklar “ düşüncesini alabildiğine istismar etmesini sağlamak dışında hiçbir iş yapmıyorlar.


Dolayısıyla, muhafazakâr eğilimli olmasını beklediğimiz, içinden çıktığı toplumun kimliğine, sosyalistlerden daha sıcak bakacağını ümit ettiğimiz liberaller, Türk ile ilgili hak ihlallerini görmezden gelirken sanırım hiçbir vicdanî rahatsızlık duymuyorlar.

Türk Milleti'ne yönelik her türlü şiddette liberaller, solculardan çok daha büyük bir vebal altında. Çünkü iş Türk’e gelince, ahlâkî temeli çok güçlü bir temel haklar düşüncesini bir kenara bırakabiliyorlar. Ama şunu da belirtmemiz lâzım. Sorun liberalizmden değil, Türkiye liberallerinden kaynaklanıyor.

Hiç yorum yok: