4 Nisan 2016 Pazartesi

Tercihler




Türkiye 1 Nisan gece yarısı 4.5G ye; ağ teknolojilerine dayalı yüksek hızlı(Öncekinin yaklaşık 10 katı kadar..) kablosuz veri aktarımına geçti. Yani, Türk halkı artık on kat daha hızlı olarak doğrulara ya da tercihlerine göre yalanlara ulaşabilecek. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de merkezinde şeffaf iletişimin bulunduğu yeni bir halk gücü ile politikacılar yüzleşmek zorunda. Thomas Jefferson, “Hükümetler halktan korkuyorsa, özgürlük vardır” demişti. Jefferson, sözü ile sivil güce- halkın gücüne vurgu yapmıştı. Günümüzde sosyal medyanın etkin kullanımı yurttaşlara düşüncelerini ifade etme ve kararları biçimlendirme gücünü vermektedir. Hükümetlerse (Gelişmiş demokrasiler de bile..) bu bir güç paylaşımına yeterince hazır değildir. Wikileaks belgeleri, en son Panama belgeleri..


.
                 
edward snowden ile ilgili görsel sonucuPanama belgeleri için Edward Snowden(NSA de çalışan ABD’ li bilgisayar uzmanı, kendisi de ilgili kurumla ilgili sızıntı yapmıştı.) veri gazeteciliği tarihinin en büyük sızıntısı yorumunu yaptı.  Süreç, bir yıl önce Süddeutsche Zeitung’a gelen ihbarla başlar; ilgili gazete 11.5 milyon belgenin tamamını kendi olanakları ile işleyemediği için 78 ülkeden 107 medya organizasyonuna dağıtmış haber gizliliği esasından hareket ile bir yıl boyunca incelenmiş, internet üzerinden duyurulması ile birlikte kısa sürede bütün dünya tarafından öğrenilmiştir. Sürecin iş dünyasına ve siyasilere etkileri(ABD Başkanlık seçimi aday adaylarından olan Hillary Clinton’un adı da ilgili belgelerde geçmekte, bakalım başkanlık seçimlerini nasıl etkileyecek.) önümüzdeki zaman da görülecektir.
                 
facebook ile ilgili görsel sonucuSosyal medya, bireylere düşüncelerini ifade etme gücünü vermektedir, tespitinde bulundum girişte… Aynı zamanda eyleme geçmek yerine, psikoloğa gidip içini dökmek gibi bir rahatlama hissi mi yaratmaktadır? Facebook’ta paylaşılan yazıları kaç takipçiniz gerçekten okuyor ya da nezaketten beğeni yapıyor? Karl Marx, din toplumun afyonudur, derken sosyal medya da yeni yüzyılın afyonu olma yolunda mıdır?

                 
Başlangıçta belirttiğim gibi, tercih size ait… 

1 yorum:

Afşar Çelik dedi ki...

Derya Hanım yine güzel bir yazıyla fakirhaneyi doldurmuş, sağ olsun. Bir çırpıda okunabilen ve günlük sorunlara derinlikli yaklaşan yazıları blogu gerçekten renklendiriyor.

Bu yazıda iç içe girmiş üç konu dikkatimizi çekiyor. Her biri ayrı birer yazı konusu olabilecek şeffaf yönetim, ifade hürriyeti ve sanal ortam bağımlılığı gibi üç konuya son derece birikimli bir biçimde değinmiş.

Değerli yazarımıza teşekkür ediyor, yeni yazılarını sabırsızlıkla bekliyoruz.