5 Şubat 2013 Salı

Zamanın Bambaşka Geçtiği Dizi


“Öyle Bir Geçer Zaman Ki” kimi baskın ve yanlı ideolojik  tonlarına rağmen  nitelikli bir dizi.

Memleketin içine yuvarlandığı medeniyetsizlik uçurumunda, az sayıda rastlanır derinlikli dizilerden biri. Bizi geçmişte  daha insan insana, can cana olduğumuz günlere götürüyor. Teknolojinin  sanal ilişkilerle bizi aslında çok çok ötelere itelediği bir devirde sesin ve sözün yegâne eğlence olduğu zamanları hatırlatıyor.

İçindeki   bazı komik ideolojik tiplemeler dışında, Türk toplumunun içindeki dönüşümü, farklılaşmayı   duyarlılıkla işliyor.

Kahramanları belli bir ideolojinin kahramanları olmasına rağmen  “Öyle Bir geçer Zaman Ki”,   cumhuriyetle ortaya konan Türk modernleşmesinin ailesini esas alarak  toplumda yaratılmak istenen sahte “normallik” algısına inatla karşı çıkıyor.

Kameraları, fotoğrafları ve kurgusuyla devrin soluk izlerini hatırlatıyor. Bugün artık  cumhuriyete ve Atatürk’e  yabancılaştırmanın resmî uygulamalarına karşı toplumda ciddi bir mutabakatın fikirsel zeminini hazırlıyor.

 Oyunculuğuyla görselliğiyle, doğal diyaloglarıyla “Öyle Bir Geçer Zaman Ki”  hayata gülebilmenin, ümidin ve sevginin  kaydını tutuyor.

Güzel dizi velhasıl-ı kelâm…

4 yorum:

Derya Yeliz ULUTAŞ dedi ki...

Hatta bazen karakterleri kendinden birileriymiş gibi benimseyip gerçek hayattan kopabiliyorsun 2 saatliğine, o derece de bağımlılık yaratabiliyor :)

Afşar Çelik dedi ki...

Değil mi Yeliz? Zaten bir filmden daha başka ne beklenebilir ki değil mi? Sağ olasın, her zaman beklerim...

selcen dedi ki...

Ne yalan söyleyim.Başta soğuktum ama sonraları beni de aldı içine.Biraz da o günleri ve o günlerin İstanbul'unu yaşamış olmanın verdiği duygu var tabii.

Afşar Çelik dedi ki...

Evet... Sanırım senaristler de zamanla yumuşadı, empati geliştirmeye başladı... Kaybolan değerleri hatırlatan güzel bir dizi... Gene bekleriz efendim.