19 Mart 2009 Perşembe

Federasyon Ve Ray Charles


Federasyon Ve Ray Charles

Jamie Fox’un Oscar’ı en helâlinden kazandığı, büyük müzisyen Ray Charles’ın hayatını anlatan “Ray”de çok duygulanmıştım.

Bir zenci çocuğunun üstelik körken ayakta nasıl kaldığının destanıydı film.

Toprağı bol olsun üstad memleketi Georgia için Georgia in My Mind adlı bir parça yapıyordu ve bu eyalete girişi yasaklanıyordu. Bu yasak tam 16 yıl sonra 1979’da kaldırılıyordu.

İnsan merak ediyor, “Amerikalı” olmanın seçilmişlik sayıldığı ir dünya devi memlekette, o memleketin vatandaşının girmesinin yasaklandığı bir eyalet nasıl mümkün olabiliyordu?

Bu, hukukun kesinlikle güç savaşlarına karşı kullanılabildiği, devletten hesap sorulabilen bir memlekette gerçekleşebiliyorsa bu kadar olgun olmayan hukuk devletlerinde insanların başlarına neler gelmez?

Şu sıralar “federasyon” lakırdıları aldı başını gidiyor. Bunun en medeni çözüm olduğu söylenip duruyor ama benim memleketimde herhangi birinin, benim herhangi bir yere girmemi yasaklamasının hangi akla hizmet olabileceği söylenmiyor. Yarın bazı illerin “demokratik” yöneticileri tutup da bana pasaport sorduğunda veya “ Görüşleriniz demokratik federasyona aykırı görüldüğünden buraya girişiniz yasaklanmıştır!” dediğinde ne olacak?

Ray Charles’a kendi memleketini yasaklayan kafanın bizim memleketimizde neler yapabileceğini hiç düşünüyor musunuz?

Hiç yorum yok: