9 Ağustos 2023 Çarşamba

Şeref Han - Şerefname

 

İbrahim Şimşek  bu yazısında, Kürdoloji'nin dayandığı temel eserlerden biri olan Şerefname'yi ele alıyor

Şeref Han yazmış olduğu Şerefname’sin de kurtların aralarında ki kavgalardan bahseder ve bizlere çok ilginç bilgilerde aktarır. Şerefname tek başına yeterli ve kapsayıcı bilgileri içermez, dönemine ait İdris-i Bitlisî'nin istihbarat raporlarında önem arz etmektedir. İdris-i Bitlisî'nin vermiş olduğu istihbarat raporlarında ekrad taifelerinin Bahtiyari Atabekler olduğunu açık bir dille belirtir. Lisanü'l-Acem Ferhangi Şuuri. Şu'ûrî Hasan Efendi birinci cilden de Ekrad'ların çadırlarını Türkmen beylerinin kurduğunu açık bir dille belirtir. Biz bu bilgilerden anlıyoruz ki Şerefname'nin çevirisine kürt adı altında bir ekleme yapılmış, oysaki Fransizca versiyonunda yazan kelime Kürt degil kurttur. Bunu bazı seyyahlardan da onaylayabilmekteyiz, özellikle L'Histoire de la décadence de Mézeray Franç'ta geçen kelime Kiurd' burada ki Kiurd , duyduğu şekli ile yazmış olacağına göre kurt olarak karşımıza çıkmaktadır , bunun da nedeni ,seyyahların bahsetmiş oldukları curd ( Kürt) kaçak olan insan , aranan suçlu kişi anlamındadır bu bilgiyi bize
Galant avril 1682 de vermektedir . Şeref Han'ın - Şerefname de anlattığı insanlar kürtler (Kaçaklar) değil ,kurtlardır.

Fransizca ou - Türkçe u

Fransizca  u     Türkçe ü

İbrahim ŞİMŞEK

2 yorum:

Onur Bilge DURLU dedi ki...

Bu çakma kimliği tanımlamak (!) için zorlanan 'kürt', 'kerd'. . benzeri K, R, D Lİ SÖZCÜKLERİN TAMAMI SÖZCÜKLERİN GÖÇEBE YURTSUZ (TOPRAKSIZ) anlamına gelir. Seslerin (yazaç, harf) göstergebilim açıklaması bunları dememize olanak veriyor. Hele Kürt ile Türk sözcüklerinin eşleştirilmeye çalışılması zırvada zirvedir. Çünkü: Türk . . T timek, ÜR ürümek, tutkuyla seslenmek, K kün (eş) tir! Kürt ise K Kişiler, ÜR ürümek, T toprak! Topraksız topluluk yani!

afşar dedi ki...

Yorumunuz için teşekkürler. Sadece merak ettiğim şu: Yorumunuz moderasyondan geçmeden nasıl yayınlandı? Her zaman bekleriz.