7 Ağustos 2023 Pazartesi

Soraniler-Babailer

İbrahim Şimşek'in yeni bir incelemesini yayınlıyoruz. Yazının kaynakları olan görseller, yazara aittir.

 Sorani veya Babailer.

Vatikan misyoner Maurizio Garzoni, güneydoğuda yapmış olduğu ilk Kürt dili çalışmasında ( 17 yüz yıl) bizlere çok ilginç bilgilerde aktarmaktadır.

Irak bölgesinde ki Sorani aşiretine, Türklerin Babai dediklerini belirtir. Biz buradan Soraniler'in aslında Babailer olduğunu öğrenmekteyiz. Bu aile hakkında bize Şeref Han bir bilgi aktarır , o bölümü olduğu gibi okumanız için bırakıyorum.

Kaynakça: Şerefnâme

Garzoni sadece bu bilgiyi vermez, güneydoğudaki melle (mollaların) kendisine sonsuz destek verdiklerini Osmanlı’da Kürtlerin hakları olduklarını ve haçlı ordusundan destek istediklerini de belirtir. İslam mollaları Osmanlı’ya karşı haçlı ordusuyla birleşerek Osmanlı’yı sırtından vurmaya başlamışlardı, buda Osmanlının yıkılmasına sebep olan en önemli faktörlerdendir.

Garzoni bununla da kalmaz Sorani, Babailerin bağlı bulunduğu aşiretin Karaciolan olarak da belirtir.

Bahsettiği Karacaoğlan’ın kim olduğunu aradığımızda , karşımıza , Atabekler’den Karacaoğlan çıkmaktadır. Atabekler’den Karaca’nin oglu , Ak Sungur'un oğlu Atabek Zengi’ye de batılıların “Curd” demesi sanırım bundandır. Geldiğimiz noktada yine Türkmenlere ulaşmış olmaktayız. [(Ibn Munqidh, Usmat (1095-1188) Fransızca çevirisindeki bir kesiti buraya bırakmaktayım.)]

 


Hiç yorum yok: