7 Ağustos 2023 Pazartesi

Türk'ün Çalınan Sultanı Selâhaddin

 

Fransa'dan Sevgili İbrahim ŞİMŞEK, yazısını bugün bana  gönderdi. Kendisi Fransızca kaynakları sürekli taramaktadır. Türklüğün tarihi kaynaklarına ve Kürtçülüğün yalanlarına uzun zamandır değinmektedir. Gerekli redaksiyonu yaparak yayınladık. Uzun zamandır kafalarımızı kurcalayan bir belirsizliği giderdiği için kendisine teşekkür ediyor, daha nice katkılarını bekliyoruz.

 

 

 

Selahaddin Eyyubi'nin kökeni hakkındadır.

 

Fransa Ulusal Kütüphanesi'nin yayınlamış olduğu Simonnet Jules ai

t olan belgede (1824-1875) . 1192 tarihinde Joinville lordu Gufridus ,babasının Haçlı ordusunda Türk Selahaddin'e karsı savaştığını açıkça yazmaktadır. Bu belge 1192 tarihinde Latince yazılmış bir belgedir. Belgeyi kayıt altına alan Joinville dükünün cenaze töreninde bulunan katiplerdir. Belgede geçen Latince kayıt aynen bu şekildedir:

"Saladinum Principem Turcorum".

 

Francisco Alberto Pelz Hoffer 1734 tarihli çalışmasında , "A Egypti Princeps accelerant Saladin Tartarum" kaydında , Selâhaddin Eyyubi'nin Tatarlı olduğunu vurgulamıştır. Bu bölüm bize Selahaddin Eyyubi'nin "Türkmen ekradından" olduğunu göstermektedir .

 

 Tarihte ilk "ekrad" tanımı Selahaddin Eyyubi'nin de mensubu olduğu Gulcemin ekradıdır. Le Nain de Tillemont , Louis - Sébastien, 1637-1698 tarihli çalışmasında , Türklerin 4 kralı olduğunu yazarak bunlardan bir tanesinin Nurettin olduğunu belirtir ( Noradin) ayni belge içerisinde Nurettin'in ,Selahattin Eyyubi'nin amcası olduğunu yazar , ve burada ilginç bir bilgi verir: Revvadiler'in Türk beyliğinin bulunduğu bölge ve Siracon yani Sarasin ki bunlar erken dönem Araplardır. Konumuz Araplar olmadığı için bu detaya giremiyorum.

 

Marchant Michel 1702 tarihli çalışmasında o zamanlar Mısır'ın efendisi olan Türk Selahaddin'den bahseder, Selahaddin'in ölümünden bahsettiği bir kayıttır.

 

Richer Adrien 1764 tarihli çalışmasında Raimond sarayında bulunan genç prens Türk Selahaddin'den bahseder.

 

Audiguier Vital 1569-1624 tarihli çalışmasında, "Yalvarırım Sezar! Asya haberlerine inanmayın, bunlar genellikle yanlıştır, kışkırtıcıdır çoğu zaman Selahaddin ve diğer Türkler tarafından uydurulan yalanlardır." der.

 

İbn Munquid Usmat 1095-1188 tarihli belgesinde Selâhaddin Eyyubi'nin çevresindeki insanlarla sadece Türkçe konuştuğunu bildirir. İlber Ortaylı, Selahaddin Eyyubi'nin bir Kürt prensi olduğunu uydurur ve devam eder , "Etrafındakilerle Kürtçe konuşuyordu." Ibn Munquid Usmat 1095-1188 tarihinde yasamış ve Selahaddin'i tanıyan bir tarihçidir , dönemindeki görgü tanıklarındandır , yazının başındaki Joniville lordu Gufridus gibi.

 

                                                                                            İbrahim ŞİMŞEK

Hiç yorum yok: