13 Ağustos 2023 Pazar

Kürtler’in Kökeni Ezberine Gerçekçi Bir Bakış

 

İbrahim Şimşek Kürdoloji yalanlarına dair meraklısının ilgisine  yine çok güzel bilgiler sunuyor.

Curdes - Kürtlerin etnik kökenine değinen başlıca yazarlardan belli bir kesimi olası Arap olma ihtimallerine değinmektedir. Tarihte ilk sözde Kürtlerden bahseden kitap Şerefnamedir , oysaki Şerefnamede Kürt yada Kürtler diye bir kelime geçmez. 


Şerefname'nin bizlere anlattıkları Ak Sungur'un oğlu Atabek Zenginin soyundan gelen oğulları ve torunlarıdır. Ak Sunguru Araplaştırmak için belge gerekmektedir. Barhebraeus, Gregorius Ab al-Fara (1226-1286). tarihli kitabında Curd veya Curdes ( Kürt yada Kürtler) den bahsetmez ve bu insanların Arap olduğuna ilişkin tek bir bilgi vermez, bir de üzerine bunların Türk olduğunu belirtir. 


Bibliographie Ottomane, ou Notice des Livres Turcs Imprimés à Constantinople durant les années 1281(-1293) Kitabında ki Frans


ızca çeviride Curdistan kelimesi geçer, curdes diye bir milletten bahsetmez(Fransız seyyahların yayınladıkları haritalarda Cvrdistan, Gur distan gibi isimler geçer). Ibn Munqid, Usmat (1095-1188) Fransızca çevirisinde Kürt ve Kürtler geçer. Bu çeviride kürt dediği insanlar , Ak Sungur'un oğlu Atabek Zengi'nin çocu
klarıdır.


 Şerefname’de geçen ve Kürt diye çevrilen kişilerin unvanları Zenğidir. (


Zerînçeng gibi ) Peki Ak Sungur'un oğlu Atabek Zenği’ye kimler arap demiştir? Bunu bize Fransız tarihçi, Bizans kaynaklarına dayanarak açıklamaktadır. 





Bu konuya değinen Şeref Han Şerefname’sin de Mervaniler’in , Akkoyunlular olduğunu bizlere belirtir. Mervaniler’e Arap deme nedenini Fransız tarihçinin belgesini buraya bırakarak okumanızı rica ediyorum.

İbrahim ŞİMŞEK

Hiç yorum yok: