18 Ağustos 2023 Cuma

Ulus Olmak Kolay Mı?

 


İbrahim Şimşek Kürtçü sözde tarihçiliğine yine güçlü bir reddiye ile geliyor…

Bugüne kadar kürtlere dair birçok kitaplar ,makaleler, şiirler vs yazıldı çiz
ildi. Yazılanlar ve söylencelerin hiç birisi doyurucu bir gerçeklikle bağdaştırılamadı ve özellikle ortaya atılan iddialar içerisinde ,kürtlerin aslında Tanrılar olduğu.( ilk alti ay önemini buradan da anlamaktayız.)

Bir diğer iddia ise, Hısn el ekrad kalesi.

Bu iddia gerçekten çok ciddi bir iddiadır ve ciddiye kesinlikle alınmaması gerekmektedir, bunun da nedeni tarihte Hısn el ekrad yada akrad diye bir kalenin olmamasıdır. Bahsedilen kalenin ismi crak ,yada karak dır. Mercure galant yayınlamış oldugu bir seyahatnamede , kerad kelimesinden bahseder, Belgenin yazdığına göre Keldanilerin incilinde ki havariler bölümünde kerad kelimesi , iskitli kaçaklar için yazılmış bir kelimedir. Biz bu gün bu insanlara curd diyoruz der. Bu bilgi bize curd kürt kelimesinin anlamı açısından bilgi versede, aradığımız kaçaklar değildir.

Fransa Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Resmi Gazetesinde yayınlanan kürdes ,öküz ve koyunları satın aldık ,ihtiyaç sahiplerine dağıttık kaydı , bize Kürdes yada Kürd kelimesinin insanlar için kullanılmadığını göstermektedir, bu bilgide önemli ancak aradığımız sonuç değildir. Günümüzde bir anda cardulara kürt denilmesi tabiki , Tanrıların kürt olması gibi saçma bir iddiadır, bir milletin varlığı sürekliliğidir. Sürekliliği olmayan bir halk olamaz. Bir milletin tanımını da doğru yapmamız gerekmektedir.

Kendine has bir dili olmak zorundadır.

Kendine has toprak bütünlüğü olmak zorundadır.

Kendine has kültürü olmak zorundadır.

                        kürtçe ( kaçakca )

Bu  konuda ilk çalışmayı yapan İtalyan misyoner papaz , DAL P. MAURİZİO GARZONİ dir . Bu konuda havlu atmış ve eklemiştir, bunlar da zaman çekimi yok , geçmiş zaman, gelecek zaman vs.

Şeref Han Şerefname'sinde ekrad taifeleri veya Gurmançilerin konuştukları dili açıklarken, kelimelerin önünden ve ardından yutarak konuşurlar, bundan dolayı kimse anlamaz.

Fransız seyyahlar ise bu dil konusunu şu şekilde açıklamıştır. Bunlar Türkmence ve Arapça kelimeleri karıştırarak konuşurlar , ama hepsi Türkçe bilir.

             Toprak bütünlüğü

En büyük iddia kürdistan da yaşadıklarıdır. Fransız seyyahlar dağların erişilmez yerlerinde yaşayan curdes, kürtlerden bahseder, bahsettikleri kaçaklardır. Kürdistan'da yaşayan halkın dulkadiroğulları olduklarını ve diğer toplulukların adını verir ve onlara curd yada kürd diye bir tanımlama kullanmazlar. Bir diğer iddia ise zagros dağlarından gelen Gutilerin torunlarıdır. Guti'lerden kalma tabletler okunmuştur, ve o tabletleri okuyan alimler bunların Türkler olduklarını çok açık bir şekilde belirtmiştir.

              Kültür bütünlüğü

Karşımıza ilk çıkan kültür demirci kawa efsanesidir, bu efsane ergenekon destanının bir versiyonudur , efsaneler coğrafyaları dolaştıkça değişir dönüşür , ancak dip kültürünü her daim korur.

Kürdistan da ki kazılarda kürt yada kürtlere ait olabilecek tek bir kalıntı bulunamamıştır. Bu arkeolojik kazılardakilerin kürtlere neden ait olmadığını , kendilerine ait bir toprak bütünlüğünün olmamasından kaynaklı olduğunu ayrıca belirtmek gerekir. Kürdistan da yaşayan halk Türkmenler olduğuna göre , oradan çıkan arkeolojik bulgularda dağlarda yaşayan kaçaklara aittir diyemeyiz.

Fransız seyyahlar curd yada kürt dedikleri topluluklarda mevcuttur. Nadir de olsa evet , genelde kürtlerden kurulan ordu derken dağlardaki, kaçaklardan kurulan bir ordudan bahsedilir. Bu nadiren de olsa belli topluluga kürt dedikleri gerçeğinide ortadan kaldırmaz. Peki ama kimdir bu bahsedilen kürtler ? Tamda burada sözlükler devreye girmektedir. Tüm sözlükler curd kelimesinin lor peyniri ,kesilmiş süt , sütten üretilen ürünler anlamında kullanıldığı karşımıza çıkar. Curd kürt dedikleri topluluklar Yörüklerdir.

İbrahim ŞİMŞEK

Hiç yorum yok: