8 Mayıs 2022 Pazar

Yazılımcılık Mı Saçmalık Mı?

 


Programcılık, sanalağ tasarımı vs konularında ya Türkçe destek çok eksik ya da istenen bilgiler bir türlü bulunamıyor. Söz gelimi microsoftun visual studio code diye bir editör uygulamasını indirdim.

 

Yotube’de html dersleriyle ilgili bir videoda bunun nasıl yükleneceği anlatılıyordu. Söylenen her şeyi yapmama rağmen benim yüklediğim editörün anlatıcınınkinden farklı olduğunu gördüm. Ayrıca kod yazmak için herhangi bir ekran açılmıyordu.

 

Youtube videolarında her şey yolunda giderken öğrenicilerin oradakilerle aynı şeyleri bulamaması acaba sadece benim başıma gelen bir sorun mu?

 

Ayrıca neden programlar, uygulamalar için Türkçe destek bu kadar az? Ve neden şimdiye kadar karşılaştığım hemen hemen hiçbir sorunla ilgili net bir bilgiye ulaşamıyorum? Arama motorlarının yapay zekâları her ne kadar soruları tamamlasa da cevapların hep aynı kalıplarla ve aynı metinlerle karşınıza çıkması size geri zekalı bir robotla karşılaştığınızı ve yapay zekânın aslında sizi anlamasının imkansız olduğunu hissettiriyor.

 

Yapay zekâ gramer kurallarına göre cümlemizi düzeltebiliyor ama “sorumuzu anlayamıyor”. Sorun da burada başlıyor. Yapay zekâ sorunuzla ne demek istediğinizi anlayarak size olası cevabı bulmuyor, sadece belli sözcüklere karşılık gelen verili cevapları önünüze seriyor. Elbette bir insan gibi cevap geliştirmesini beklemiyorum ama buradaki temel sorun,  cevaplar deposunun buna uygun geliştirilmemiş olması.

 

Yazılım veya sayfa geliştiricilerin şunları bilmesi gerekiyor

1-     Son kullanıcılar sizin gibi “dâhiler” olmayabilir.

2-     Son kullanıcılar sizin  kadar terminoloji bilmeyebilir, bilmek zorunda da değildir.

3-     Terminoloji sizin sorumluluğunuzdur  ve işin geri planıdır.

4-     Geliştiricilerin görevi, programı bilgisayara öğretirken , kullanımını son kullanıcının günlük diline uygun hale getirmektir.

Bütün bunlar, kimse kusura bakmasın ama   muhtemelen günlük konuşmada meramını doğru dürüst anlatamayan, herhangi bir konuda sıradan, basit betimlemeler geliştiremeyen ancak mota-mot ve kesintili süreçlerle bir ifade oluşturmak için düşünebilen, “makine kafalı” yazılımcılar tarafından oluşturuldukları için  yazılımlar makineyle anlaşabilirken son kullanıcıya yabancı kalıyorlar.

 

Özetle visual studio code saçma sapan, kullanışsız, satış zorlayıcı ve kör bir pencere yığını olarak bilgisayarımda ölü durumda bekliyor.


Hiç yorum yok: