14 Eylül 2018 Cuma

Bir Süreklilik Bilinci Olarak Milliyetçilik



Az önce radyoda Türk Sanat Müziği dinliyordum.

Artık yeni besteler yapılmadığı aklıma geldi. Herhalde en son yirmi yıl önce bir iki beste yapılmış olsa gerek.

“Kültürel soğuma” ayrı bir tartışma konusu ama bana başka bir şeyi düşündürdü ki o da “milletin sürekliliğiydi”.

Türkiye’yi yeni baştan ve “ daha doğru bir şekilde inşa etmek” iddiaları bana bunu düşündürdü.

Biz Kurtuluş Savaşı ile kazanılmış bir vatanı ve “tamamen Türk olan” , her şeyiyle bağımsız bir devleti dedelerimizden miras aldığımızda, bütün bunların öylece sürüp gideceğini sandık.

Daha sonra “ Acaba Türk var mı?” “Yahu Kürt’ler de yok muydu?” “ Neden sadece Türk’ler olsun ki?”, “ Müslümanlar neden kendi hukuklarıyla yaşamıyor?”gibi saçmalıkların, “tartışma” diye ortaya atılmasına şahit olduk. Sanki Türkiye Cumhuriyeti’ni kuranlar, Kürt diye bir topluluğu hiç görmemişler, hiç namaz kılmamışlar gibi bir algıya bönce ve cahilce teslim olduk.

Daha sonra devletin aslında yanlış yapılandığını düşünüp ona etnik ve mezhepsel bir  şekil vermeğe kalktık, baktık ki  doğu ve güneydoğu ciddi ciddi elimizden çıkmak üzere; derhal müdahale edip kanamayı yavaşlattık.

Anlamamız gereken şey şu: Türkiye Cumhuriyeti, biz canımız istediği gibi ona bir şekil verelim, canımızın istediği her etnik kabile bir egemenlik alanı bir  mezra devleti bağışlayabilelim diye kurulmuş bir devlet değil. Türkiye Cumhuriyeti, Türk Milleti’nin kurduğu ve tek egemen olarak yönettiği bağımsız bir devlettir.

Devletlerin özelliği, “süreklilikleridir”. Bu süreklilik de  devletin kuruluş biçiminin, mantığının ve kurucu ulusun egemenliğinin dokunulmazlığı, ertelenemezliği ve vazgeçilemezliğinin ara vermeksizin korunması demektir.

Bu sürekliliğin sağlanması için de ulus, çocuklarına, devletin kuruluş sürecini öğretir ve her kuşağa bunu “milli eğitim” ile aktarır. İşte bu sürekliliğin gözetilmesi için duyulan duyarlılığa “milliyetçilik” denir. Milliyetçilik bu yüzdendir ki bir aşırılık veya ırkçılık falan değildir. O bir süreklilik bilinci ve duyarlılığıdır.

Hiç yorum yok: