17 Eylül 2023 Pazar

Milliyetçilik Merkez Sağda Mı Olmalıdır?

 


"Merkez sağ", yapısı itibariyle sağlıksızdır. Çünkü siyasal bir özne olarak millet yerine ümmetin kabul edilmesi için kesintisiz telkinlere, politik çıkar adına izin verir. Bu a
çıkça demokrasinin istismarıdır. Çünkü toplumun devam etmesi için test edilmiş ulusal hukuk devleti formülünün tersine çevrilmesini, toplumun manipülasyonu ve kandırılması yoluyla gerçekleştirmek ister.

 

Merkez sağın hastalıklı yapısı aynı zamanda onun tutarsız ekonomi politiğinden gelir. Çünkü Merkez sağ sanıldığı gibi rekabetçi bir serbest piyasayı savunmaz. Kadrolarına kendisinden olanları doldurduğu bir devletin eliyle, güdümüyle ve hatta doğrudan emirleriyle işleyen bir piyasa kurmaya çalışır. Doğrudan müdahaleci ve çıkara yönelik komutacıdır. Bu yanıyla da kesinlikle sosyalizme yakındır.

 

Dolayısıyla Merkez sağ, “barıştırıcı bir dinin uzlaştırıcı siyasi temsilcisi” falan değildir. Türk Milleti’nin kişiliğini, tarihini ve menfaatlerini önemseyen bir korumacılığı falan da yoktur.

 

Merkez sağın ana avadanlığı dindir ve bunu da asla gizlemez. Bugün bu avadanlık İhvan-I Müslimin ideolojisidir.

 

Türkiye’de milliyetçiler, kendilerini, medeniyetçi, akılcı, beşerî, özgün ve üretken bir seçenek haline getirmek yerine mahalle imamlarının akıl yürütmesiyle şekillenmiş merkez sağa dönüşerek kısa yoldan iktidara gelmek istedikleri için merkez sağ daha da sağlıksız ve hatta zehirli bir hal almıştır. Üstelik bu aklı evvellik Türk Milliyetçiliğinin, şeriatçılığın sakat ve zayıf bir kolu haline gelmesine yol açmıştır.

 

Bu yüzdendir ki eski alışkanlıklar ne olursa olsun, politikalarında doğrudan ve açıkça Türklük muhabbeti ve duyarlılığı sergilememiş, akılcı ve beşeri bir toplumsal düzen tasavvurunu desteklememiş hiç bir “sağcı” politikacının, herhangi bir Türkçü’nün zihin dünyasında yeri olmamalıdır.

 

Bunun yanı sıra liberal bir çerçeveye sahip  (pek az sayıda)bir takım milliyetçilerin de sırf liberalizm adına merkez sağ popülist politikacıların eylemlerinden bir hikmet çıkarmaya çalışması boşunadır. Çünkü yukarıda değindiğimiz gibi Merkez sağın politikacıları ne milliyetçidir ve ne de özlerinde liberalisttirler.

 

Türk milliyetçiliği yolunu, şeriatçı popülizmden ve popülist komuta ekonomiciliğinden derhal ayırmadıkça benzediği kötülüklerin cılız bir taklidi gibi görünmekten kurtulamayacaktır.

 

 

 

Hiç yorum yok: