8 Eylül 2023 Cuma

Fransız Belgelerinden Kuva-i Milliye

 İbrahim Şimşek'in Kuva-i Milliye ile ilgili yeni yazısı

Belgenin Kaynakça ismi : Atatürk, Mustafa Kemal (1881-1938). Auteur du texte.

Documents relatifs au discours du Ghazi Moustafa Kemal Pascha.

1929.


 ( Atatürk, Mustafa Kemal (1881-1938). Metnin yazarı.

Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın konuşmasına ilişkin belgeler.

1929. )

                                                       BELGE: 1

                  Erzurum, le 22-8-1919                     Dairesel. Çok gizli  

  

        Oldukça güvenilir kaynaklardan elde edilen bilgilerden, Konstantinopolis Rum Patrikhanesi'nde “Mavri Mira” adında bir derneğin kurulduğu anlaşılmaktadır. Başkan, ataerkilliğin vekili Dorotheos'tur ve üyeler: Inos metropolü Atinagora, Giritli yarbay Helen Katékhakis; Kanelopoulos, Dipassimas, Amippas, Polimitis ve Siaris. Dernek talimatları doğrudan Vénizélos'tan alıyor. Yunanlılardan ve Yunan hükümetinden gelen sübvansiyonlar sayesinde hatırı sayılır bir fona sahip. Görevi Osmanlı vilayetlerinde çeteler kurmak ve yönetmek, toplantılar düzenlemek ve propaganda yapmaktı. Yunan Kızıl Haç'ının da bu “Mavri Mira” derne
ğiyle bağları var. Resmi amacı hayırseverlik, göçmenleri tedavi etmek ama asıl görevi, çeteler oluşturmak, ayaklanmalar düzenlemek ve böylece ilaç ürünleri ve teçhizatı, sağlık hizmeti adı altında Osmanlı İmparatorluğu'na silah ve mühimmat sokmak. Resmi Göçmen Komisyonu bile “Mavri Mira” derneğine bağlı. Kiliseler ibadethanelerden ziyade askeri depo olarak kullanılıyor. Ermeni Patriği de Mavri Mira Derneği tarafından satın alındı. O dönemde kurduğumuz ve ne yazık ki tam zamanında vazgeçtiğimiz Yunan izci teşkilatları tamamen söz konusu dernek tarafından yönetiliyor. Konstantinopolis'te, Bursa'da, Panderma'da, Kırk Kilisse'de, Tekirdağ'da ve bunların beldelerinde tamamlandı. İzciler sadece çocuktur. Yirmi yaşını doldurmuş gençler de şirkete dahil edilmektedir. Samsun ve Trabzon şehirleri Anadolu'da silah dağıtım merkezleri olarak hizmet veriyor. Koşulların uygun olması halinde silah ve mühimmat yüklü bir Yunan yelkenlisi bu iki limanın sularında sabit olarak görev yapacak. Ermenilerin hazırlıkları Rumların hazırlıklarıyla tamamen paraleldir.

                                                         BELGE: 2

                                            Kastamonu, 24-2-1919

     Kopya. Trabzon'dan gönderilen 182 No'lu Şifreli Basit Mektup (Kastamonu Göçmenler Komisyonu'na)

Derneğimiz “Ponthus” ile ilgili taleplerinizi lütfen bize iletin. Me
rkezimize rapor verin. Aylık katkı paylarınızı bize göndermelisiniz. 

                                                                           Kemal Paşa, Belgeler Grubu.

Biz de kendi açımızdan size makbuzları göndereceğiz. İhtiyaçlarınızı karşılayabilmesi için derneğimizin merkez merkezine bu konuda bilgi verdik.

                  Başkan, eski milletvekili: Kofidler Üye: Andriadis, Sekreter (okunamıyor)

              Başka bir kopya Önerilen No. 190 (İnebolou'daki Yunan Göçmenler Derneği'ne)

Beyler, 30 Aralık 1919 tarihli mektubunuzu aldık. Bölge birlikleri doğrudan Konstantinopolis'teki merkez karargahına rapor veriyor. Ondan aldığımız direktif bu. Derhal merkez ofisle iletişime geçmenizi öneririz. O sen. . . acil konular için ve ayrıca gerekli fonlar konusunda size tavsiyelerde bulunacaktır. Bu amaçla bugün merkeze yazı yazdık ve size ihtiyacınız olan talimatları vermeyi ekledik. Biz de geliyoruz mektubunuzun bir kopyasını iletin. 'Başkan, üye, sekreter.

                                               20'inci Kolordu Komutanlığına, Ankara Temsil Heyeti'ne.


1° Yukarıda Trabzon “Ponthus” Derneği'nin İnébolu ve Kastamonu komitelerine gönderdiği mektupların çevirisini bulacaksınız.

2° Vali'nin, mektupların asıllarının İnébolu postanesi aracılığıyla doğrudan Kastamonu'ya gönderilmesini emrettiğini size bildirmek isterim.

                                                                                               Bölge Komutanı Osman

                                                         BELGE 3

                   Bilgi No 44. Şifreli                               1 Haziran 1919

Diyarbekir, Erzurum, Van, Bitlis, Mamouret ül Aziz vilayetlerinde, Sivas'ta; ve bağımsız Erzincan ve Kayserya bölgeleri Şark Vilayetleri Haklarını Müdafaa Derneği'nin vilayet, ilçe ve bağlı merkezlerde teşkilatı var mıdır? Kurucuları ve önemli temsilcileri kimlerdir? Sınırdaki vilayetlerin örgütleriyle iletişim ve yazışma halindeler mi? Başka dernekler var mı? Lütfen yukarıdakileri soracak ve sonucu bana bildirecek kadar nazik olun.

                                                                                                         Mustafa Kemal

                                                             BELGE: 4

ElAziz'den, 18-6-1919, 20'de alındı                                        2732/187

3'üncü Ordu Denetiminde. Cevap: 1 Haziran 1919. Bilgi 44 numara

Şark Vilayetleri Haklarını Müdafaa Derneği'nin burada ülkenin ileri gelenlerinin (anlaşılamaz) bağlı olduğu bir komitesi var. Zaman zaman Erzurum, Sivas ve Diyarbekir'le yazışıyor. Ayrıca “Liberal İtilaf” ve “Barış ve Kurtuluş” partileri ile “Kürdistan'ı Kurtarma Derneği”nin de birer alt komitesi bulunuyor. Ayrıca Öğretmenler Birliği adı altında kurulmuş ayrı bir Birlik bulunmaktadır.

                                                                                            Geçici El aziz Valisi: Hulusi


Hiç yorum yok: